Shop With US Online NewsJS

This RSS feed URL is deprecated

Видовдан у цркви Лазарици - Српска Православна Црква

Уочи Видовдана, када црква Лазарица прославља свога ктитора и заштитника Светог великомученика кнеза Лазара, свечано бденије су служили протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић, архијерејски намесник прота Будимир Којић, прота ...и још »

Lazarev grad pun svetinja - Вечерње Новости

Šta sve Kruševac čuva iz vremena kneza Lazara Hrebeljanovića, osnivača grada. U Lazarici se čuvaju vratni pršljen slavnog srpskog kneza, delovi moštiju Svetog Vida i Jelene Balšić. Sofija BABOVIĆ. JOŠ SRODNIH VESTI. U RS obeležen Vidovdan ...и још »

Vidovdan, dan kada je stradao knez Lazar: Srbi će se uvek sećati ovog! - Kurir - Dnevne novine

Srpska pravoslavna crkva 28. juna obeležava Vidovdan, praznik za koji je svaki Srbin neraskidivo vezan. To je dan kada je pogubljen knez Lazar, mnogi kažu da je to dan kada je počela propast Srpskog carstva. Knez Lazar, koji je vladao od 1371. do 1389 ...и још »

Uoči Vidovdana: Jednu stvar nikako ne radite, debelo ćete se ogrešiti! - Kurir - Dnevne novine

Svake godine 28. juna, pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Vidovdan, najpoznatiji kao datum Kosovske bitke i praznik svetog mučenika Vida i srpskog cara Lazara Hrebeljanovića. Car Lazar rođen je 1329. godine u Prilepu. Još kao dete bio je ...и још »

DANAS JE VIDOVDAN Dan koji OTVARA OČI - Blic (саопштења)

Iako je Srpska pravoslavna crkva Vidovdan počela da obeležava tek u 19. veku, ovaj praznik ima duboko ukorenjenu tradiciju u srpskom narodu. Još od Kosovske bitke naovamo, ne postoji mnogo praznika koji imaju veću simboliku na našem podneblju.и још »

Slavimo Vidovdan: Ovo su običaji koji prate jedan od najvećih praznika - Blic (саопштења)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscelitelja bolesti očiju. Vidovdan sa sobom nosi mnogo lepih običaja Foto: Profimedia. Crkva je u svoje kalendare ovaj praznik unela ...и још »

Brčko proslavilo Vidovdan - Blic (саопштења)

Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom, koju je služio Mitropolit dabrobosanski i episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, a potom i litijom koju je predvodio kroz grad, danas je u Brčkom proslavljen veliki ...и још »

Лазарев град пун светиња - Видовдан.орг

Шта све Крушевац чува из времена кнеза Лазара Хребељановића, оснивача града. У Лазарици се чувају вратни пршљен славног српског кнеза, делови моштију Светог Вида и Јелене Балшић. ИАКО се једна од најважнијих битака у историји ...и још »

VEROVANJA NA VIDOVDAN: Devojke, uberite ovu biljku, stavite je pod jastuk i zapamtite šta ste sanjale! - Kurir - Dnevne novine

Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, pravoslavni vernici praznuju 28. juna. Za Vidovdan se vezuje mnogo zanimljivih verovanja, a Vidovdanu se najviše raduju devojke, jer bi noćas mogle da saznaju za koga će se udati. Naime, veruje se da vidova ...и још »

VELIKI PRAZNIK Danas je Vidovdan, ovo nikako nemojte raditi - Alo! (саопштења)

Vidovdan je nepokretni verski praznik koji praznuje Srpska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a od svih je najznačajniji ...и још »